u.s. Department of Labor Occupational Safety and Health Administration
Washington, D.C. 20210

Reply to the attention of:

DEP/ GIE/WRS/SW-13417

MAY 2 ¢ 2009

Mr. Gary Weidner
Technical Secretary

American Association of Cleaning Equipment Manufacturers
2175 Clarke Drive
Dubuque, IA 52001-0717

Dear Mr. Weidner:

Thank you for your June 7, 2007, correspondence to the Occupational Safety and Health
Administration’s (OSHA's) Directorate of Standards and Guidance. Your letter was
torwarded to OSHA'’s Directorate of Enforcement Programs (DEP) for response. You
had specific questions regarding the updated Electrical Standard contained in 29 CFR
1910, Subpart S. Your paraphrased questions and our replies follow. This letter
constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be
applicable to any questions not delineated within your original correspondence.

Question: Do the ground-fault circuit interrupter (GFCI) requirements, contained in
§1910.304(b)(3), apply to all maintenance activities that you would find in
general industry?

Response: No, the OSHA standard does not require GFClIs for receptacles and cord
connectors in cases where the maintenance activity is not using a temporary wiring
installation. Nor does the standard require GFClIs for maintenance activities that are
not "construction-like." Please see the enclosed clarification of the GFCI requirement,
which was published in the Federal Register on October 29, 2008 (73 FR 64202).

Question: Do the new GFCI requirements cover cleaning equipment during its
normal use?

Response: GFCI protection would generally not be required for indoor housekeeping
activities unless connected to 125-volt, single-phase, 15- and 20-ampere bathroom
receptacles, installed after August 13, 2007, the effective date of the standard. See
§§1910.304(b)(3)(i) and (ii). In other words, GFCIs are not required for cleaning
equipment when it is powered by permanently installed general industry wiring
installations, with the exception of the above described receptacles installed in
bathrooms after August 13, 2007.




Further, except as noted above, GFClIs are not required for the normal use of the
cleaning equipment, provided the equipment is not powered by a temporary wiring
installation that is used during construction-like activities, including certain
maintenance, remodeling, or repair activities, involving buildings, structures, or
equipment. On the other hand, where equipment, such as dryers and automatic
scrubbers, is used for other than normal indoor housekeeping activities; for example,
fire or flood damage remediation, the conditions would be damp and likely to be rough
use or abusive constituting a construction-like activity. Therefore, under the Subpart S
standard GFCI protection for personnel is required.

If the cleaning equipment, such as a floor buffer, is connected to other than a permanent
receptacle outlet and is used for housekeeping during construction work, the
housekeeping activity would then be covered by the construction safety and health
standards (29 CFR, Part 1926). In this construction work scenario, a GFCI is required
for an extension cord plugged into a permanent 120-volt, 15- or 20-ampere receptacle
outlet, unless the employer is using an assured equipment grounding conductor
program (AEGCP) to protect employees on construction sites.!

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this
information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations.
Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular
circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter
constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our
enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to
time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such
developments, you can consult OSHA’s website at http:/ /www.osha.gov. If you have
any further questions, please feel free to contact the Office of General Industry
Enforcement at (202) 693-1850.

Sincerely,

Rctend € oty

Richard E. Fairfax, Director
Directorate of Enforcement Programs

"It should be noted that the language contained in the GFCI provision in the construction standard, §1926.404(b)(1),
is not the same language as the general industry standard. The construction standard applies its GFCI requirement to
receptacle outlets that are not part of the permanent wiring without regard to whether they are used with a temporary
wiring installation.




